Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies, a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).
Vakapi - Naturalna moc żywiołu wprost z Paragwaju - kolebki Yerba Mate
Vakapi jako prawdziwa, intensywna paragwajka to z pewnością jedna z silniejszych pozycji na rynku yerba mate.
Ze względu na swój profil najczęściej wybierają ją wprawieni mateiści, zaznajomieni z jej charakterystycznie gorzkim, cierpkim i dymnym smakiem.
Moc Vakapi to zasługa indiańskiej obróbki ostrokrzewu tzw. barbacuá podczas której potencjał suszu uzyskuje się za pomocą dymu i ognia.
Teraz możesz zapoznać się z tym kultowym napojem w wersji smakowej, będącej dobrym wstępem dla początkujących, jak i przyjemną odmianą dla zaawansowanych.
Vakapi Menta Limon - mate z dodatkiem ziół i owoców
Klasycznie plantowana mate z dodatkiem mięty, werbeny, kwiatu bzu i herbaty senchy. Ten skład to nie przypadek, albowiem z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom duetu mięta-cytryna.
Yerba Mate Vakapi cechuje się najwyższą jakością, popartą kilkusetletnim doświadczeniem małych wiejskich plantacji, gdzie dorasta na naturalnie żyznej glebie, bogatej w minerały i substancje odżywcze.
Liście ostrokrzewu, których dymny aromat jest wyczuwalny przy pierwszym otworzeniu paczki pozyskały tu dodatkowe nuty z dzikich drzew lasu deszczowego.
Vakapi Menta Limon ze względu na swój orzeźwiający charakter jest również znakomitą mate do przygotowywania z jej suszu terere, czyli naparu z dodatkiem lodowatej wody, który pomoże ci ugasić pragnienie w upalne, letnie dni.
Mimo wielu innych zalet Vakapi Menta Limon to przede wszystkim gigantyczna dawka mocy wprost z Paragwaju, gdzie Indianie Guaranii nazywali mate swoim "zielonym złotem".
Składniki:
yerba mate (Ilex paraguariensis) 93% - kraj poch.: Paragwaj, o bardzo drobno pociętym suszu z dużą ilością drobnicy pyłowej. Do jej produkcji wykorzystuje się tylko najlepsze liście ostrokrzewu poddawane wcześniej rygorystycznej selekcji.
mięta liść - równoważy gorzkawość yerba mate delikatnym, orzeźwiającym aromatem. Tradycja używania mięty w różnych formach, w tym jako dodatek do napojów, sięga starożytności, gdzie ceniono ją zarówno ze względu na smak, jak i potencjalne korzyści zdrowotne
werbena cytrynowa 3% - to krzew z rodziny Werbenowatych (Verbenaceae), pochodzący z Ameryki Południowej (Argentyna). Jej cytrysowy smak stanowi świetne dopełnienie do mięty.
kwiat bzu - delikatne i pachnące kwiatostany, które pojawiają się na drzewach bzu wiosną. Ich intensywny, słodki zapach przyciąga pszczoły i wzbogaca aromat różnych naparów i słodkich napoi.
herbata sencha czyli jedna z najpopularniejszych i najbardziej cenionych odmian herbaty zielonej, której korzenie sięgają Japonii. Jej charakterystyczną cechą są delikatne, płaskie liście, zbierane z młodych pędów i górnych liści rośliny herbacianej. Dzięki temu napar z Senchy posiada rozpoznawalny świeży smak, doceniany przez wielu amatorów herbaty na całym świecie. To jednak nie wszystko, wprawiony znawca odnajdzie w niej także nuty trawiaste, owocowe i orzechowe tworzące kompleksowy i zbalansowany profil smakowy.
naturalne aromaty, które w przeciwieństwie do sztucznych odpowiedników nie stanowią zagrożenia dla zdrowia.